Hauglandstræ gård

Hauglandstræ ligger naturskjønt til i et område der det er store muligheter for aktiviteter som gir mening for personer med demens og dem som har hukommelsesproblemer.

Mellom bakkar og berg utenfor Bergen har ekteparet Haugland drevet med demensomsorg på gård siden 2009. Demenstilbudet driver de i samarbeid med Bergen kommune. Det er hovedsakelig yngre personer med demens i alderen 59-68 år som kommer til gards. Seks brukere deler på å være på gården tre dager i uken.

Marianne er sykepleier mens mannen Evald er odelsgutten, som tidligere jobbet som telemontør. Marianne forteller at det er veldig godt å kunne bruke yrkesbakgrunnen sin på gården. Evald og Marianne tok over gården i 2003, og hovedgeskjeften i dag er blitt demensomsorg. Evald er sjette generasjon i rekken som driver Hauglandstræ gård.

_dsf5106

Den lille Kårstovo som deltakerne holder til i, er som en reise i tid. Her bodde bestemoren til Evald, og her har møbler, tapet og gardiner blitt skånet fra moderniseringen. En av plantene, en julekaktus, er over 50 år gammel (planten i bakgrunnen på bildet nedenfor)!

Marianne forteller at deltakerne føler seg hjemme, at sofaen er gjenstand for mang en god prat, og at mange verdensproblemer er blitt løst. Flere av dem som kommer til gården har vokst opp på gård, og det er ofte bra. Men noen ganger er det noen som får minner om at det også var et slit å vokse opp på en gård. Andre har romantiske forestillinger etter å ha vært på besøk hos besteforeldre i oppveksten._dsf5054

Marianne sier at det er mange av dem som kommer som ikke vil dra hjem, de trives på gården. Hun ler når hun forteller om hvordan geita Kasper shower med deltakerne. Han fungerer som trivselsprodusent og sosialarbeider, pleier de å si. Humor er viktig, og det skinner i gjennom.

På gården er det også høner, og eggene bruker de til matlaging. Det er moskusender, gårdskatt og kaniner. De bruker bær og frukt fra gården til safting og sylting. Grønnsaker fra åkeren plukkes og vaskes før de brukes i matlagingen. Og de lager kjeks av råmelk fra nabogården! Det likner kakemann, og smaker svært godt.

_dsf5128I det gamle fjøset holder hønene til. Her er også Grisastovo, og her får de selskap av Kasper og deltakerne stadig vekk. For her har Marianne og Evald innredet et oppholdsrom hvor deltakerne kan kose seg med dyrene etter en arbeidsøkt.

Marianne og Evald er svært fornøyd med samarbeidet med Bergen kommune. De har god kommunikasjon rundt deltakerne, de har tett samarbeid med hjemmesykepleien og de har tilgang til kommunens journalsystem. De har også mye fokus på å ha kontakt med de pårørende.

De er begge skjønt enige om at de har verdens beste jobb, selv om de ofte har med seg jobben hjem. Marianne forteller at hun aldri hadde trodd at hun skulle kose seg sånn på jobb, men at jobben også krever mye.

Hun mener å se at det er flere av deltakerne som har fått gode stimuli, som har gjort at de har det bedre nå enn før de kom. Det er godt å se, sier hun til slutt.

Her finner du alle gårdene som er presentert til nå